U bent hier:  Home > Het Dorp > Een stukje geschiedenis

Een stukje geschiedenis

Kerkwerve is een dorp in de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland. Het had per januari 2008 1056 inwoners. Kerkwerve vormde tot 1961 een eigen gemeente en maakte daarna tot 1997 deel uit van de gemeente Middenschouwen.Kerkwerve

Kerkwerve is vermoedelijk ontstaan omstreeks 1200 bij de bedijking van Schouwen. De kerk ligt op een terp-achtige verhoging, ook wel werf of werve genoemd, vandaar de naam. De huidige kerk is gebouwd in 1900 als vervanging van de in 1899 gesloopte kerk, gewijd aan Pancratius.

In 1813 werden de gemeenten Rengerskerke en Nieuwerkerke bij Kerkwerve gevoegd.

Huis te Werve, een vierkante donjon met enkele aanbouwsels dat oostelijk van de kerk lag, is in het begin van de achttiende eeuw verdwenen. De laatst overgebleven Schouwse stolp, die bij Kerkwerve lag, is in 1956 afgebroken in verband met tijdens de watersnood van 1953 opgelopen schade. In de buurtschap Moriaanshoofd bij Kerkwerve staat de korenmolen De Zwaan.

Het wapen van Kerkwerve bestaat uit drie horizontale banen van sinopel (groen), goud en keel (rood). In deze vorm kwam het wapen voor in de zeventiende eeuw en werd op 31 juli 1817 als gemeentewapen bevestigd. Op 5 december 1950 werd een nieuw wapen bevestigd, waarbij in de heraldische linkerhelft de wapens van de voormalige gemeenten Rengerskerke en Nieuwerkerke waren opgenomen en het schild werd gedekt door een driebladige gouden kroon.

Statistische gegevens
In 1840 had de gemeente Kerkwerve 86 huizen met 502 inwoners, verdeeld in dorp Kerkwerve 40/233 (= huizen/inwoners, waarvan in de kom 18 huizen met ruim 100 inwoners) en de buurtschappen Nieuwerkerke
26/140, Rengerskerke (ook wel Rengerskerk) 13/82, Zuidland 6/39 en Moriaanshoofd 1/8.

Wapen van Kerkwerve per 1817

Wapen van Kerkwerve per 1950

Het wapen van Kerkwerve kent twee versies. De eerste werd op 31 juli 1817 bevestigd door de Hoge Raad van Adel aan de Zeeuwse gemeente Kerkwerve. De tweede werd op 5 december 1950 verleend.[1] In 1961 ging Kerkwerve op in gemeente Middenschouwen. Het wapen van Kerkwerve is daardoor komen te vervallen als gemeentewapen. Het oude wapen van Kerkwerve uit 1817 is in het wapen van Middenschouwen opgenomen.

Website: www.dorpsraad-kerkwerve.nl

• Zaterdagmiddag 10 april houden wij een voorjaarsbingo.
Iedere dorpsbewoner is van harte welkom om hieraan mee te doen. We beginnen om 16.30 uur maar kinderen kunnen om 16.00 uur al aan de bingo.
U moet zich wel van te voren aanmelden voor dit online evenement bij het secretariaat, het liefst via de mail, eventueel kunt u ook bellen of appen. Het is ook mogelijk om u aan te melden via onze Facebookpagina.
Graag uw naam, adres en ook het aantal personen opgeven dat wil gaan bingoën.
Vrijdag 9 april kunt u een tasje ophalen bij het dorpshuis waar uw bingokaarten inzitten en..... wat versnaperingen.
Dit alles wordt u aangeboden door de dorpsraad.
Rest van de informatie volgt nog via Facebook, de Website en........ in uw brievenbus.
Dus... noteer deze datum alvast in uw agenda.
Tot Bingo!

• Van 22 tot en met 26 maart 2021 werkt KWS Infra bv in opdracht van de Provincie Zeeland aan de Heuvelsweg (N655) bij Kerkwerve. Hoewel we overlast zoveel mogelijk proberen te beperken, kan het werk hinder met zich meebrengen.Op de Heuvelsweg wordt het asfalt hersteld en op de rotonde bij Kerkwerve wordt de asfaltdeklaag vervangen. Hiervoor gebruiken we een asfaltmengsel dat voor 50% uit herbruikt asfalt bestaat. Door het werken met circulair asfalt wordt CO2-uitstoot bespaard. Tijdens de werkzaamheden is de hoofdrijbaan gedeeltelijk afgesloten en wordt het verkeer omgeleid. Bekijk de werkzaamheden op https://melvin.ndw.nu/public/situation;id=79804. Eventueel kan data schuiven vanwege weersomstandigheden.
  • Het bestuur heeft versterking gekregen, daar zijn wij erg blij mee. De nieuwe leden stellen zich voor. U kunt dit vinden onder: De Dorpsraad stelt zich voor.
  • Update bestuurssamenstelling: Helaas gaan twee bestuursleden ons verlaten dus...... hierbij een oproep voor nieuwe bestuursleden. Wie komt ons team versterken?
  • De opening van de sportkooi zal in het voorjaar plaatsvinden. Uiteraard kan men er nu al voetballen en basketballen. En we zien dat daar goed gebruik van wordt gemaakt!
  • Er is een werkgroep gevormd van personen uit de dorpsraad en anderen inwoners uit Kerkwerve die zich gaan buigen over een dorpsvisie. Er zijn inmiddels twee bijeenkomsten geweest en achter de schermen wordt er hard gewerkt.
  • Vanwege het hele corona gebeuren zijn er veel activiteiten niet door gegaan, vandaar ook dat u de activiteit Thuis in de kern en de openbare vergadering hebt gemist. Maar wij zitten niet stil. U heeft rond de kerstperiode een tasje mogen ontvangen en een nieuwsbrief.