U bent hier:  Home > Het Dorp > Een stukje geschiedenis

Een stukje geschiedenis

Kerkwerve is een dorp in de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland. Het had per januari 2008 1056 inwoners. Kerkwerve vormde tot 1961 een eigen gemeente en maakte daarna tot 1997 deel uit van de gemeente Middenschouwen.Kerkwerve

Kerkwerve is vermoedelijk ontstaan omstreeks 1200 bij de bedijking van Schouwen. De kerk ligt op een terp-achtige verhoging, ook wel werf of werve genoemd, vandaar de naam. De huidige kerk is gebouwd in 1900 als vervanging van de in 1899 gesloopte kerk, gewijd aan Pancratius.

In 1813 werden de gemeenten Rengerskerke en Nieuwerkerke bij Kerkwerve gevoegd.

Huis te Werve, een vierkante donjon met enkele aanbouwsels dat oostelijk van de kerk lag, is in het begin van de achttiende eeuw verdwenen. De laatst overgebleven Schouwse stolp, die bij Kerkwerve lag, is in 1956 afgebroken in verband met tijdens de watersnood van 1953 opgelopen schade. In de buurtschap Moriaanshoofd bij Kerkwerve staat de korenmolen De Zwaan.

Het wapen van Kerkwerve bestaat uit drie horizontale banen van sinopel (groen), goud en keel (rood). In deze vorm kwam het wapen voor in de zeventiende eeuw en werd op 31 juli 1817 als gemeentewapen bevestigd. Op 5 december 1950 werd een nieuw wapen bevestigd, waarbij in de heraldische linkerhelft de wapens van de voormalige gemeenten Rengerskerke en Nieuwerkerke waren opgenomen en het schild werd gedekt door een driebladige gouden kroon.

Statistische gegevens
In 1840 had de gemeente Kerkwerve 86 huizen met 502 inwoners, verdeeld in dorp Kerkwerve 40/233 (= huizen/inwoners, waarvan in de kom 18 huizen met ruim 100 inwoners) en de buurtschappen Nieuwerkerke
26/140, Rengerskerke (ook wel Rengerskerk) 13/82, Zuidland 6/39 en Moriaanshoofd 1/8.

Wapen van Kerkwerve per 1817

Wapen van Kerkwerve per 1950

Het wapen van Kerkwerve kent twee versies. De eerste werd op 31 juli 1817 bevestigd door de Hoge Raad van Adel aan de Zeeuwse gemeente Kerkwerve. De tweede werd op 5 december 1950 verleend.[1] In 1961 ging Kerkwerve op in gemeente Middenschouwen. Het wapen van Kerkwerve is daardoor komen te vervallen als gemeentewapen. Het oude wapen van Kerkwerve uit 1817 is in het wapen van Middenschouwen opgenomen.

Beatrixstraat 4, 4321 AP, Kerkwerve

E-mail:Kerkwerve.dorpsraad@gmail.com.                                             Mobiel: 06 45989922

Secretariaat mobiel:

Borrendamme 9
4301 VD Zierikzee
tel. 0900 - 1585

• De Winter High Tea was gezellig en lekker. Wij mochten zo'n 49 inwoners verwelkomen!
  • De Nieuwjaarsreceptie afgelopen donderdag 11 januari was gemoedelijk en gezellig. Ina van Kan, de vorige beheerster van het Dorpshuis was aanwezig maar ook mochten we kennismaken met de nieuwe beheertster: Marianne van Mourik. Nogmaals vanaf deze plaats willen wij de heer Wim Bakchuys bedanken voor zijn 'vrolijke noot'. En...voortaan zeggen we tegen elkaar: de groete (met dank aan het ingezonden stuk van Floor in de Nieuwswerve)
  • De eerste datum voor herhalen van reanimatiecursus is bekend: 5 februari. Wegens het aantal aanmeldingen komt er nog een avond. Wordt z.s.m. bekend gemaakt. Geen mail ontvangen maar wel interesse? stuur een mailtje naar zuidgeest@zeelandnet.nl
  • De dorpsraad heeft is telefonisch weer te bereiken. Ons nieuwe nummer is 06-45989922
  • Weer zo'n mooi initiatief van dorpsbewoners: ophalen van zwerfafval. Deze keer zal het zijn op zaterdag 14 april om 13.00 uur. Verzamelen bij Jopie en Adrie Kouwenberg, Vloedstraat 31. U kunt zich opgeven bij bovengenoemden tel. 0111-415686 of mailen via bevelander@zeelandnet.nl of Diana de Bil, mailadres diaan@zeelandnet.nl
  • spullen voor de rommelmarkt van de PKN kerk kan worden ingeleverd in 't Kerkerf bij de PKN kerk op iedere 1e vrijdagavond in een nieuwe maand. van 19.00 uur tot 20.30 uur. Spullen kunnen op worden opgehaald lees verder bij het dorp.. Actiedag is op: 19 mei 2018
  • Hulpkring Kerkwerve is een initiatief van de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Protestantse Kerk Nederland en Dorpsraad Kerkwerve e.o. Wij zijn een paar maanden inmiddels bezig en hebben diverse hulpvragen mogen beantwoorden.  Mocht u vrijwilliger worden of een hulpvraag hebben kunt u bellen naar: 06-20317417 of mailen naar: Hulpkring.Kerkwerve@gmail.com

• U kunt zich aanmelden voor de Buurtpreventiegroep  kerkwervewhapp@zeelandnet.nl
  • Heeft u ideeen of vragen aan de Dorpsraad? Mail, bel of schrijf ons. (brievenbus staat in halletje Dorpshuis)
  • Oproep: ons bestuur bestaat momenteel uit 3 leden, wij zijn dus dringend op zoek naar meer mensen die ons team willen komen versterken. Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u ons mailen en/of bellen.
  • Wilt u iets plaatsen op onze Website? Stuur ons even een mailtje.

Dit is voor News03