U bent hier:  Home > Het Dorp > Algemene informatie

Algemene informatie

Kerkwerve is een dorp in het noordwesten van de provincie Zeeland, op het eiland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. Kerkwerve is ontstaan aan het begin van de 13e eeuw toen de dijk van Schouwen gemaakt werd. Aantal inwoners op 21-12-2015: 997

Kerkwerve kenmerkt zich door rust en ruimte. Het dorp ligt op ruim 5 kilometer afstand van Zierikzee.

Kerkwerve is oud, maar weinig gebouwen tonen dat. Kerkwerve is een van oudste parochies van Schouwen-Duiveland.

Kerkwerve is vermoedelijk ontstaan omstreeks 1200 bij de bedijking van Schouwen.

Rond 1200 is er waarschijnlijk een zusterkerk van Zierikzee gesticht en vanaf 1298 was Kerkwerve een zelfstandige parochie.

De kerk ligt op een terp-achtige verhoging, ook wel werf of werve genoemd, vandaar de naam.

In 1899 is de hele kerk afgebroken en vervangen door  het gebouw wat er tegenwoordig staat.

Ten westen van Kerkwerve ligt één van de twee vliedbergen van Schouwen- Duiveland, de andere ligt in Scharendijke.

Kerkwerve ligt laag in het land, het gebied wordt ook wel de Platte van Schouwen genoemd: Plan Tureluur.

In de buurtschap Moriaanshoofd bij Kerkwerve staat de onlangs gerestaureerde korenmolen De Zwaan.

Palingroken
In Kerkwerve worden ieder jaar de open Zeeuwse kampioenschappen Palingroken gehouden. Palingrokers uit verre omtrek strijden met elkaar om wie de lekkerste paling kan roken. (zie ook bedrijven en activiteitenagenda)

Website: www.dorpsraad-kerkwerve.nl

• Zaterdagmiddag 10 april houden wij een voorjaarsbingo.
Iedere dorpsbewoner is van harte welkom om hieraan mee te doen. We beginnen om 16.30 uur maar kinderen kunnen om 16.00 uur al aan de bingo.
U moet zich wel van te voren aanmelden voor dit online evenement bij het secretariaat, het liefst via de mail, eventueel kunt u ook bellen of appen. Het is ook mogelijk om u aan te melden via onze Facebookpagina.
Graag uw naam, adres en ook het aantal personen opgeven dat wil gaan bingoën.
Vrijdag 9 april kunt u een tasje ophalen bij het dorpshuis waar uw bingokaarten inzitten en..... wat versnaperingen.
Dit alles wordt u aangeboden door de dorpsraad.
Rest van de informatie volgt nog via Facebook, de Website en........ in uw brievenbus.
Dus... noteer deze datum alvast in uw agenda.
Tot Bingo!

• Van 22 tot en met 26 maart 2021 werkt KWS Infra bv in opdracht van de Provincie Zeeland aan de Heuvelsweg (N655) bij Kerkwerve. Hoewel we overlast zoveel mogelijk proberen te beperken, kan het werk hinder met zich meebrengen.Op de Heuvelsweg wordt het asfalt hersteld en op de rotonde bij Kerkwerve wordt de asfaltdeklaag vervangen. Hiervoor gebruiken we een asfaltmengsel dat voor 50% uit herbruikt asfalt bestaat. Door het werken met circulair asfalt wordt CO2-uitstoot bespaard. Tijdens de werkzaamheden is de hoofdrijbaan gedeeltelijk afgesloten en wordt het verkeer omgeleid. Bekijk de werkzaamheden op https://melvin.ndw.nu/public/situation;id=79804. Eventueel kan data schuiven vanwege weersomstandigheden.
  • Het bestuur heeft versterking gekregen, daar zijn wij erg blij mee. De nieuwe leden stellen zich voor. U kunt dit vinden onder: De Dorpsraad stelt zich voor.
  • Update bestuurssamenstelling: Helaas gaan twee bestuursleden ons verlaten dus...... hierbij een oproep voor nieuwe bestuursleden. Wie komt ons team versterken?
  • De opening van de sportkooi zal in het voorjaar plaatsvinden. Uiteraard kan men er nu al voetballen en basketballen. En we zien dat daar goed gebruik van wordt gemaakt!
  • Er is een werkgroep gevormd van personen uit de dorpsraad en anderen inwoners uit Kerkwerve die zich gaan buigen over een dorpsvisie. Er zijn inmiddels twee bijeenkomsten geweest en achter de schermen wordt er hard gewerkt.
  • Vanwege het hele corona gebeuren zijn er veel activiteiten niet door gegaan, vandaar ook dat u de activiteit Thuis in de kern en de openbare vergadering hebt gemist. Maar wij zitten niet stil. U heeft rond de kerstperiode een tasje mogen ontvangen en een nieuwsbrief.