U bent hier:  Home > Het Dorp > Algemene informatie

Algemene informatie

Kerkwerve is een dorp in het noordwesten van de provincie Zeeland, op het eiland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. Kerkwerve is ontstaan aan het begin van de 13e eeuw toen de dijk van Schouwen gemaakt werd. Aantal inwoners op 21-12-2015: 997

Kerkwerve kenmerkt zich door rust en ruimte. Het dorp ligt op ruim 5 kilometer afstand van Zierikzee.

Kerkwerve is oud, maar weinig gebouwen tonen dat. Kerkwerve is een van oudste parochies van Schouwen-Duiveland.

Kerkwerve is vermoedelijk ontstaan omstreeks 1200 bij de bedijking van Schouwen.

Rond 1200 is er waarschijnlijk een zusterkerk van Zierikzee gesticht en vanaf 1298 was Kerkwerve een zelfstandige parochie.

De kerk ligt op een terp-achtige verhoging, ook wel werf of werve genoemd, vandaar de naam.

In 1899 is de hele kerk afgebroken en vervangen door  het gebouw wat er tegenwoordig staat.

Ten westen van Kerkwerve ligt één van de twee vliedbergen van Schouwen- Duiveland, de andere ligt in Scharendijke.

Kerkwerve ligt laag in het land, het gebied wordt ook wel de Platte van Schouwen genoemd: Plan Tureluur.

In de buurtschap Moriaanshoofd bij Kerkwerve staat de onlangs gerestaureerde korenmolen De Zwaan.

Palingroken
In Kerkwerve worden ieder jaar de open Zeeuwse kampioenschappen Palingroken gehouden. Palingrokers uit verre omtrek strijden met elkaar om wie de lekkerste paling kan roken. (zie ook bedrijven en activiteitenagenda)

Beatrixstraat 4, 4321 AP, Kerkwerve

E-mail:Kerkwerve.dorpsraad@gmail.com.                                             Mobiel: 06 45989922

Secretariaat mobiel:

Borrendamme 9
4301 VD Zierikzee
tel. 0900 - 1585

• De Winter High Tea was gezellig en lekker. Wij mochten zo'n 49 inwoners verwelkomen!
  • De Nieuwjaarsreceptie afgelopen donderdag 11 januari was gemoedelijk en gezellig. Ina van Kan, de vorige beheerster van het Dorpshuis was aanwezig maar ook mochten we kennismaken met de nieuwe beheertster: Marianne van Mourik. Nogmaals vanaf deze plaats willen wij de heer Wim Bakchuys bedanken voor zijn 'vrolijke noot'. En...voortaan zeggen we tegen elkaar: de groete (met dank aan het ingezonden stuk van Floor in de Nieuwswerve)
  • De eerste datum voor herhalen van reanimatiecursus is bekend: 5 februari. Wegens het aantal aanmeldingen komt er nog een avond. Wordt z.s.m. bekend gemaakt. Geen mail ontvangen maar wel interesse? stuur een mailtje naar zuidgeest@zeelandnet.nl
  • De dorpsraad heeft is telefonisch weer te bereiken. Ons nieuwe nummer is 06-45989922
  • Weer zo'n mooi initiatief van dorpsbewoners: ophalen van zwerfafval. Deze keer zal het zijn op zaterdag 14 april om 13.00 uur. Verzamelen bij Jopie en Adrie Kouwenberg, Vloedstraat 31. U kunt zich opgeven bij bovengenoemden tel. 0111-415686 of mailen via bevelander@zeelandnet.nl of Diana de Bil, mailadres diaan@zeelandnet.nl
  • spullen voor de rommelmarkt van de PKN kerk kan worden ingeleverd in 't Kerkerf bij de PKN kerk op iedere 1e vrijdagavond in een nieuwe maand. van 19.00 uur tot 20.30 uur. Spullen kunnen op worden opgehaald lees verder bij het dorp.. Actiedag is op: 19 mei 2018
  • Hulpkring Kerkwerve is een initiatief van de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Protestantse Kerk Nederland en Dorpsraad Kerkwerve e.o. Wij zijn een paar maanden inmiddels bezig en hebben diverse hulpvragen mogen beantwoorden.  Mocht u vrijwilliger worden of een hulpvraag hebben kunt u bellen naar: 06-20317417 of mailen naar: Hulpkring.Kerkwerve@gmail.com

• U kunt zich aanmelden voor de Buurtpreventiegroep  kerkwervewhapp@zeelandnet.nl
  • Heeft u ideeen of vragen aan de Dorpsraad? Mail, bel of schrijf ons. (brievenbus staat in halletje Dorpshuis)
  • Oproep: ons bestuur bestaat momenteel uit 3 leden, wij zijn dus dringend op zoek naar meer mensen die ons team willen komen versterken. Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u ons mailen en/of bellen.
  • Wilt u iets plaatsen op onze Website? Stuur ons even een mailtje.

Dit is voor News03